Izbor karijere

Špica rada

Izradu ove Internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Dobar posao teško je naći, ali još je teže ako uopće ne znate što želite raditi ili se ne usudite odvažiti na potragu za karijerom koja će savršeno odgovarati vašoj osobnosti. Izbor karijere jedna je od najvažnijih odluka u životu koja vas može dovesti do ultimativne sreće ili agonije koju morate proživljavati 8 sati na dan.

Nekima se rasprava o idealnom poslu čini bespotrebnom, posebno uz ovako visoku stopu nezaposlenosti, ali činjenica je da je u poslu koji ne volimo nemoguće ostvariti svoje potencijale i biti uspješan.

Pri odabiru zanimanja treba voditi računa o interesima, strasti i onome što vas usrećuje. Sjetite se što ste voljeli raditi kao dijete? Razmislite što vas tjera da  izgubite pojam o vremenu? Što ste spremni raditi satima a da to ne doživljavate kao obavezu, nego kao užitak?

I zato, odvažite se preispitati sebe. Bilo da tražite svoj prvi posao, da ste dugo nezaposleni ili da želite promjenu u karijeri, postoje brojni testovi osobnosti, zabavni kvizovi i interaktivni upitnici koji će vam pomoći da otkrijete nešto novo o sebi i stvorite viziju o poslu svojih snova.

I ne brinite, svaki pogrešan odabir samo je korak bliže do željenog posla. Mnoge osobe prije nego što su postale uspješne u poslu kojim se danas bave, radile su svašta. To samo potvrđuje da je najgore što vam se može dogoditi to da saznate što ne volite u nekom poslu.

U nastavku se nalazi nekoliko upitnika koji će vam pomoći da bolje upoznate sebe i stvorite viziju o poslu svojih snova.

Krenite…

https://www.16personalities.com/hr/test-osobnosti

http://e-usmjeravanje.hzz.hr/predanketa

http://samoprocjena.hzz.hr/

http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/upitnik/upitnik.htm

https://ba.ekapija.com/after-workhours/230616/test-koji-posao-je-za-mene-savrsen

Nadamo se da ste se zabavili i saznali nešto novo o sebi, no imajte na umu da se za potpuniji dijagnostički postupak i savjet ipak trebate obratiti službi za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.