Molba za posao

Špica rada

Izradu ove Internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Molba za posao treba poslati dvije osnovne poruke: da ste zainteresirani za ovo radno mjesto i kako možete doprinijeti poslovanju tvrtke.

Biste li vi, kao poslodavac, htjeli zaposliti osobu koja misli da je posao, koji joj nudite, zapravo dosadan? Kako biste se osjećali da vam ta osoba kaže „Ma, mene to radno mjesto zapravo uopće ne zanima, ali radit ću bilo što, samo ako je plaća redovita.“

Svaki poslodavac želi čuti da biste željeli raditi baš za njegovu tvrtku, a ne da vam je on nužno zlo.

Osim što je važno naglasiti da ste zaista motivirani za ovaj posao (i to potkrijepiti argumentima kroz kratak opis dosadašnjeg iskustva, neovisno o tome je li u pitanju bilo volontiranje ili rad na sličnoj/istoj poziciji), poslodavac iz molbe želi doznati što mu možete ponuditi.

Dakle, ovdje se ne radi samo o vama i vašim očekivanjima. U molbi ne stavljate u prvi plan sebe, već poslodavca.

Isto tako, molba u poslodavcu mora probuditi znatiželju koja će ga navesti da pogleda vaš životopis. Najvažnije od svega, kvalitetna molba mora odgovoriti na pitanje: Zašto bismo zaposlili baš vas?

Objasnite u čemu ste odlični, što vas najviše zanima i kako možete poslodavcu stvoriti dodanu vrijednost.

 

Napišite molbu koja privlači pažnju

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Molba za posao treba privući pažnju poslodavca i po mogućnosti ne završiti u košu za smeće. Evo nekoliko savjeta kako to postići.

 

 1. Pripreme prije pisanja 

Za pisanje molbe za posao prvenstveno vam je potreban oglas na koji se javljate. U oglasu se nalaze sve informacije o radnom mjestu i o željenom profilu kandidata te podaci o poslodavcu i/ili kontakt osobi.

Osim toga vam treba i popis svih poslova koje ste radili i koji čine Vaše radno iskustvo. U idealnom slučaju, ti se podaci nalaze u vašem životopisu. Ukoliko se ne nalaze,  prvo morate napisati životopis.

Tek kada imate sve gore navedene podatke možete krenuti s pisanjem molbe.

 

 1. Napravite domaću zadaću

Činjenica je da životopis prilagođavamo karijeri, dok je molba za posao prilagođena poziciji. Prije pisanja molbe za posao važno je napraviti istraživanje o kompaniji i poziciji, jer ukoliko već u molbi ne pokažete da znate ponešto o tvrtki kojoj se javljate, molba za posao mogla bi završiti na hrpi „ne“.

 

 1. Oponašajte stil koji tvrtka njeguje

Saznajte na koji način tvrtka komunicira s klijentima, fanovima na društvenim mrežama, zaposlenicima. Pokušajte njegovati taj stil komunikacije (naravno, ako vam je to prirodno, nemojte glumiti da ste nešto što niste). Primjerice, ukoliko tvrtka traži analitičara, proučite kako prikazuju podatke na svojim službenim stranicama i na sličan način strukturirajte svoju molbu. Prijavljujete li se za oglas u mladoj i kreativnoj kompaniji, možete biti ležerniji, koristiti vokabular koji tvrtka koristi na svojim službenim stranicama i sl.

 

 1. U molbi navedite radno mjesto za koje aplicirate

Kandidati često molbu započinju rečenicom “Javljam se na Vaš natječaj…”. Tvrtke često imaju više od jednog otvorenog natječaja, stoga navedite naziv radne pozicije za koju ste se javili.

 

 1.  Pravilno adresiranje

Ukoliko znate ime osobe kojoj se obraćate, svakako navedite njegovo/ njezino ime.  Ako ime nigdje nije navedeno, pokušajte putem telefonskog poziva tvrtki saznati ime i titulu osobe zadužene za ljudske potencijale u tvrtki. Tako pokazujete ne samo da znate preuzeti inicijativu, nego da ste ozbiljan kandidat.

Budite jasni pri izražavanju želje za pozivom na intervju gdje ćete se osobno predstaviti poslodavcu.  Na kraju krajeva, namjera molbe za posao i je uvjeravanje poslodavca da ste vi najbolji kandidat za navedenu poziciju.

 

 1. Budite originalni

Pažljivo birajte riječi. Izbjegavajte gomilanje generičkih izraza koje su osobe u odjelima za ljudske potencijale pročitali već stotine puta te zbog toga ne razlikuju molbu od molbe.

Vaš način izražavanja predstavlja vas, stoga budite kreativni i obratite pozornost na detalje.

 

 1. Ne ponavljajte sve podatke iz životopisa

Molba za posao razlikuje se od životopisa, te nije potrebno navesti baš svako radno iskustvo koje ste stekli tijekom godina. Iako je važno da se kroz molbu pokažete kao dobar kandidat, još važnije je pokazati kako tvrtka može profitirati upravo od tog radnog iskustva koje posjedujete.

Ukoliko prepoznate potrebe kompanije, kroz molbu za posao možete se istaknuti kao idealan kandidat bez da ste to izravno rekli.

 

 1. Prepoznajte vrijednosti koje tvrtka traži

Potencijalnom poslodavcu u interesu je zaposliti osobu koja će se brzo prilagoditi okruženju u kojem se nalazi te koja odgovara vrijednostima tvrtke. Ukoliko ste upoznati s projektima koje rade, indirektno ih spomenite, i pokušajte svoje kvalifikacije uklopiti u te okvire. Osim toga, istaknite, ukoliko vas zaposle, kako vi možete zadovoljiti potrebe tvrtke, a ne kako oni mogu zadovoljiti vaše (plaća, beneficije itd…)

 

 1. Kreirajte Vennov dijagram idealnih vještina i osobina

Nije jednostavan zadatak organizirati misli i na najbolji način u svakoj molbi objasniti zašto ste baš vi najbolji kandidat.

Vennovim dijagramom lakše ćete odrediti kako se vaše vještine poklapaju sa specifičnim poslom odnosno poslodavcem.

Dijagram sadrži 2 kruga: krug “vi” i krug “poslodavac” – u jednom krugu napišite vještine koje vi posjedujete, a u drugom navedite kvalitete i vještine koje poslodavac traži u oglasu.  Ukoliko ste identificirali karakteristike koje su vam zajedničke, zapišite ih u područje gdje se dva kruga preklapaju.

Obavezno istaknite one vještine s kojima znate da možete doprinijeti radu organizacije, i nemojte zaboraviti ukratko napisati način kako ste iste stekli.

 

 1. U molbi je prisutna određena nota osobnosti

Za razliku od životopisa, koji se piše u natuknicama, u molbi koristite potpune rečenice. Stil pisanja može puno reći o vama. Iskoristite to.

Navedite razloge zbog kojih posebno cijenite tvrtku kojoj se javljate i razloge zbog kojih bi vaše znanje koristilo baš tom poslodavcu.

Zadržite profesionalan oblik komunikacije te izostavite informacije o privatnom životu.

 

 1. Ne stavljajte molbu u privitak

Prijavljujete li se na oglas putem e-maila, neka poruka koju pišete ujedno bude i molba. Na taj način olakšavate osobi koja selektira kandidate odluku hoće li otvoriti vaš životopis ili ne.

 

 1. Molbu je potrebno prilagoditi svakom pojedinom natječaju na koji se prijavljujete

Molba za posao treba pokazati poslodavca kako ste upravo vi kandidat kojeg traži. Svojom molbom trebate uvjeriti poslodavca da raspolažete traženim iskustvom, znanjem i vještinama koje se traže u oglasu za posao. To je ujedno i razlog zašto ne postoji jedna univerzalna molba za posao za različita radna mjesta.

Staru molbu možete koristiti kao predložak, no pobrinite se da je svaka molba koju pošaljete jedinstvena.

 

Struktura molbe za posao

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Molba ne treba biti duža od jedne stranice.

 

Molba za posao ima određenu strukturu i mora sadržavati sljedeće elemente:

podatke o pošiljatelju ime, prezime

ulica

grad

podatke o primatelju naziv tvrtke (uključujući pravni oblik – d.o.o., d.d. itd.)

naziv kontakt osobe ukoliko je navedena u oglasu

ulica, grad

mjesto i datum U Bjelovaru, 30.07.2018.

ILI

U Bjelovaru, 30. srpnja 2018.

predmet Molba za radno mjesto “xy”
oslovljavanje  Poštovani,

ILI

Poštovana gospođo Horvat, – ukoliko je u oglasu navedeno ime kontakt osobe

tekst molbe uvodna rečenica

prvi odlomak

drugi odlomak

završetak molbe

završetak molbe završni pozdrav: S poštovanjem

potpis tj. ime i prezime pošiljatelja

 

Česta pogreška: datum rođenja, e-mail adresa ili broj mobitela kao i drugi detaljni podaci ne navode se u molbi već u životopisu!

 

 1. Molba za posao mora imati formu standardnog poslovnog pisma

Podaci o pošiljatelju pišu se u desnom gornjem kutu molbe. Podaci o primatelju ispod toga, ali na lijevoj strani molbe. Nakon toga ostavlja se prazan red, te se navodi mjesto i datum.

Ispod slijedi oznaka predmeta „PREDMET: Molba za radno mjesto xy“, i zatim ispod toga ostali sadržaj molbe.

 

 1. Uvodna rečenica

PRIMJER KAKO NAPISATI UVODNU REČENICU

 1. Javljam se na oglas na radno mjesto xy, objavljen na web stranici posao.hr.
 2. Nedavno sam diplomirao/la u roku/s prosjekom ocjena x,x i tražim posao na kojem bih se mogao/la dokazati.
 3. U Vašem oglasu objavljenom na xy tražite administrativnog suradnika sa znanjem talijanskog jezika. S obzirom da sam završila ekonomski fakultet i posjedujem izvrsno znanje talijanskog, želim se natjecati na gore navedeno radno mjesto.
 4. Posjedujem višegodišnje iskustvo voditelja odjela za odnose s klijentima i medijima, što me čini izvrsnim kandidatom za ovo radno mjesto…

Neki stručnjaci predlažu da se ovdje krene s pomalo kreativnim rečenicama poput „Ako tražite odgovornu osobu koja s lakoćom i na vrijeme odrađuje povjerene joj poslove, ne tražite dalje!”. Takav način pisanja stvar je osobnog ukusa. Najvažnije je da je ono što napišete autentično, dakle da se radi o rečenici koju biste sami zaista napisali i izgovorili.

 

 1. Prvi odlomak

U prvom odlomku Vaš je cilj poslodavcu ispričati zbog čega ste izvrsni kandidat za radno mjesto na koje se javljate.

Uzmite prvo tekst oglasa i odaberite kriterije iz oglasa koje ispunjavate u najvećoj mjeri. Prepričajte svojim riječima na koji način ispunjavate kriterije navedene u oglasu. Navedite pri tome svoje najjače adute za radno mjesto na koje se javljate. Ovdje je mjesto Vašem radnom iskustvu i kvalifikacijama koji se preklapaju s onim što se traži u oglasu. Cilj ovog odlomka je da ga poslodavac pročita i zaključi da ste idealni kandidat jer posjedujete sve što on traži.

Zapamtite! Prema redoslijedu kako su navedeni, često možete zaključiti i važnost navedenih kriterija koje kandidati trebaju ispunjavati. Dakle, ako je prvi uvjet radno iskustvo od najmanje 5 godina, za pretpostaviti je da je iskustvo u tom oglasu važno. Naravno, ovo nije pisano pravilo, no često se u oglasu potrebno znanje i vještine rangiraju prema prioritetu, počevši od najvažnijih kriterija. Ponekad poslodavci i jasno navode koji su kriteriji neophodni, a koji će biti prednost.

PRIMJER KAKO NAPISATI PRVI ODLOMAK MOLBE

Kriteriji iz oglasa su primjerice da ste:

 1. završili VŠS/VSS obrazovanje ekonomskog usmjerenja,
 2. kroz odgovarajuće radno iskustvo stekli znanje o procesima razvoja privatne robne marke,
 3. iskusni korisnik paketa MS Office,
 4. iskusni u komuniciranju na engleskom ili njemačkom jeziku.

Ako ispunjavate kriterije br. 1. i 4. ,to ćete prepričati svojim riječima, npr.:

Nakon završetka Ekonomskog fakulteta (kriterij br.1), proveo sam 1 godinu radeći na infrastrukturnom projektu jedne austrijske tvrtke gdje sam kroz svoj svakodnevni rad i suradnju s inozemstvom usavršio svoj njemački i engleski jezik (kriterij br. 4).

 

 1. Drugi odlomak

U drugom se odlomku obično opisuju meke vještine i socijalne kompetencije. Ovdje vrijedi isto kao i za prethodni odlomak. Uzmite oglas, i svaku točku koju ispunjavate preformulirajte svojim riječima. Cilj ovog odlomka je da ga poslodavac pročita i zaključi da osim traženog radnog iskustva imate sve meke vještine koje traži i time potvrđujete da ste idealni kandidat kojeg treba pozvati na razgovor za posao.

PRIMJER KAKO NAPISATI DRUGI ODLOMAK MOLBE

Kriteriji iz oglasa su da ste:

 1. izrazito vješti u analitičkim i organizacijskim zadacima,
 2. vješti u pregovaranju te usmjereni na ciljeve i rezultat,
 3. proaktivni, inovativni i kreativni.

Primjerice, ispunjavate kriterije br. 1. i 3., i to ćete svojim riječima prepričati, na ovaj način:

Obzirom da sam bila zadužena za koordinaciju projekta i izradu raznih projektnih izvještaja, unaprijedila sam svoje organizacijske i analitičke vještine koje sam stekla tijekom obrazovanja i tijekom dugogodišnjeg volontiranja u udruzi xy (kriterij br. 1.). U sklopu projektnih aktivnosti, osmislila sam (= inovativni i kreativni) i pokrenula (=proaktivni) nekoliko procesa koji su se pokazali iznimno uspješnima (kriterij br. 3.).

Dajte na znanje poslodavcu da ste uradili domaću zadaću, da ste istražili i informirali se o njihovom poduzeću. Navedite zašto biste voljeli raditi za njih, s čim su privukli vašu pažnju – da li je to ekološka osvještenost i briga o okolišu, humanitarni doprinos društvu kroz razne donacije i humanitarne akcije, briga o svojim zaposlenicima i zadovoljstvu zaposlenika tvrtkom i sl.

 

 1. Završetak molbe

Nakon što ste opisali svoje relevantno radno iskustvo i svoje meke vještine, završavate svoju molbu.

PRIMJERI KAKO ZAVRŠITI MOLBU

 1. U prilogu Vam dostavljam svoj životopis u kojemu ćete pronaći detaljne informacije o mom obrazovanju i dosadašnjem radu.
 2. Bilo bi mi izuzetno drago da mi pružite priliku da se osobno predstavim.
 3. Nadam se Vašem pozivu na razgovor za posao.
 4. U nadi za skorašnji razgovor, srdačno Vas pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem.
 5. Budući da svojim kvalifikacijama, iskustvom i znanjima udovoljavam Vašim zahtjevima, nadam se pozivu na razgovor i prilici da se osobno predstavim Vašoj tvrtci.

Ovo su klasični načini završetka molbe. Naravno, i ovdje imate mogućnost da se istaknete, da nekom osobnom rečenicom ostavite završni “štih” .

Izrazite želju za dobivanjem povratne informacije od poslodavca.

 

  6. Ako molbu šaljete poštom, ne zaboravite se potpisati!  

     

  7. Checklist

Za kraj prekontrolirajte vašu molbu. Vrijeme i trud će se isplatiti, jer dobro napisana molba može povećati vaše šanse da dođete na intervju.

Vaša molba je najbolja moguća ako možete odgovoriti s “da” na pitanja s ove liste:

 

Uvod

 • Ima li vaša molba snažan početni odlomak, u kojem je navedeno za koji posao se prijavljujete i kojim ključnim vještinama raspolažete?
 • Podudara li se vaša molba sa standardima za pisanje poslovnih pisama?
 • Je li vaša molba adresirana na osobu zaduženu za zapošljavanje, ako je navedena?

 

Tijelo

 • Opisujete li kako biste mogli koristiti poslodavcu ako vas zaposli?
 • Izbjegavate li rečenice započinjati s “Ja” ili “Moj” te se više usredotočujete na zahtjeve poslodavca, a ne na vaše vlastite?
 • Opisujete li svoju stručnost stručnim jezikom?
 • Jeste li uključili primjere svojih postignuća kako bi poslodavci vidjeli da imate znanja?
 • Je li sadržaj zanimljiv i relevantan za osobu zaduženu za zapošljavanje – ispunjava li njene potrebe?
 • Je li molba sažeta i sadrži samo onoliko podataka koliko je dovoljno da potakne osobu zaduženu za zapošljavanje da pregleda vaš životopis?
 • Jeste li uključili sve tražene informacije?
 • Je li sadržaj jedinstven? Jeste li izbjegavali kopirati tekst iz svog životopisa?
 • Zvuči li vaša molba autentično? Odražava li vašu osobnost?
 • Jeste li provjerili ima li u vašoj molbi gramatičkih ili pravopisnih pogrešaka?
 • Jesu li stil pisanja i dizajn u skladu sa životopisom, koristite li isti font i stil?

 

Zaključni odlomak

 • Jeste li naveli svoje kontakte kao što su telefon i e-mail adresa?
 • Poziva li vaša molba na aktivnost, tražite li samouvjereno poziv na intervju?

Jeste li potpisali svoju molbu, ako ju šaljete poštom?

 

NO DOBRO, KAKO TO SVE IZGLEDA U PRAKSI?

Provjeri ovdje:

PRIMJER 1

PRIMJER 2

PRIMJER MOLBE PISANE U E-MAILU

 

Kako napisati dobru otvorenu molbu?

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Potrebno je truda i vremena za napisati kvalitetnu otvorenu molbu za posao.

U otvorenoj molbi, vi zapravo kandidirate za eventualni, budući posao u određenoj tvrtki. One se šalju kompanijama koje nisu objavile natječaj za posao, no uvijek postoji mogućnost da upravo vaš životopis ostave u svojoj bazi te vas, ukoliko se pokaže potreba za novim zapošljavanjima, kontaktiraju s ciljem zaposlenja. Možda je potrebno pričekati koji mjesec, ali svakako se na kraju može isplatiti i ovaj potez!

U krajnjem slučaju, u ovakvoj molbi možete pristojno zamoliti da vaš životopis sačuvaju u svojoj bazi podataka, te da vas slobodno kontaktiraju ukoliko se pokaže potreba za zapošljavanjem novog kadra ili im zatreba netko vašeg obrazovanja, vještina i sposobnosti. Činjenica je da ne može štetiti.

Otvorena molba bi trebala biti napisana na suptilan, ali dovoljno direktan način da vas u šturim natuknicama predstavi u što boljem svijetlu. U njoj se predstavljate i nudite svoje usluge u svrhu poboljšanja rada određene tvrtke. Stoga, prije slanja otvorene molbe svakako istražite tvrtku u koju se javljate i prema tome napišite molbu, a  ako kompanija ima smjernice za nove zaposlenike, vodite se njima.

Šprance koje većina ljudi prosljeđuje na mnoge razne mailove, uglavnom završe u smeću. One su sve jednake, jednolične i šteta je zapravo da potencijalno dobri kandidati u startu budu otpisani jer nemaju dobru molbu pa nisu ni pozvani na intervju za posao.

 

Uz otvorenu zamolbu, sredite i životopis

Ponajprije, vaša se aplikacija sastoji od životopisa i zamolbe. Čak i ako vam se čini da imate pristojan životopis, razmislite ponovno. Ako već niste, ovo je pravi trenutak da kreirate nekoliko prilagođenih životopisa za različite profile poslova na koje se javljate. Važno na početak, manje važno na kraj i ne pretjerujte sa stvarima koje poslodavcu neće značiti apsolutno ništa.

 

Slanje na pravu adresu

Ako šaljete otvoreno pismo molbe, možda nećete biti sigurni kome ga treba poslati. Srećom, Internet to može olakšati. Pretražite službene stranice tvrtke. Pomoću tražilice potražite nedavne tekstove ili vijesti u kojima se tvrtka spominje. Pretražite na sličan način imena direktora, članova Uprave ili voditelja za ljudske resurse.

Ako svoju otvorenu molbu šaljete putem e-maila, a riječ je o adresi za koju niste sigurni tko bi je mogao primiti (npr. ured@tvrtka.hr) obavezno je naslovite na konkretno ime i prezime (npr. Poštovani gospodine Horvat) – kako bi osoba, koja će primiti zamolbu, znala kome je pošta namijenjena.

Ne zaboravite navesti svoje kontakt podatke!

 

Dakle, kako izgleda efektivna molba?

 • Usmjerena je na konkretan posao i radnu poziciju i nikako nije općeg karaktera (osim ako stvarno niste genijalac pa znate sve o svemu)
 • Pozitivna je, argumentirana i dobro vas prodaje
 • Argumentirano pokazuje da ste istražili sve što ste mogli o poslodavcu i njegovom poslovanju
 • Povezuje vaša znanja, iskustvo i vještine sa opisom potencijalnog posla
 • Sadrži relevantne informacije, a ne sve što ste ikad radili
 • Jasna je, precizna i profesionalna, ne obraćate se starom prijatelju
 • Nema gramatičkih, pravopisnih grešaka ni tipfelera
 • Uvijek počnite i završite u pozitivnom tonu

 

Od čega se sastoji?

 • Razlog vaše prijave na taj posao (motiv, što vas je potaklo)
 • Razlog vaše prijave za tu organizaciju (ako hvalite, hvalite argumentirano ili nemojte, radije nego da se ulizujete)
 • Objašnjenje vašeg iskustva i vještina koji se poklapaju s tim poslom
 • Eventualno objašnjenje vremenske odsutnosti ako je to nužno
 • Informacije poput vremena kad niste dostupni ili vašeg trenutnog posla
 • Zahvala, poticaj za daljnju suradnju (ako želite boom, ostavite vrijednu informaciju za kraj kako bi vaše pismo završilo u pozitivnom tonu)
 • Kontakt na koji ste dostupni i mail koji svakodnevno pregledavate

 

Zaključak

Neće svaki mail uroditi plodom, no više truda oko pojedine molbe više se isplati nego slanje otvorenih molbi svim potencijalnim poslodavcima u Hrvatskoj. Kolo tržišta rada stalno se okreće i sve što šaljete, činite sa stilom i svojim potpisom što može utjecati na vaše kasnije zapošljavanje. A ako živite u malom mjestu ili ciljate na manju tvrtku, možda možete ostvariti osobni kontakt u željenoj tvrtki ili se raspitati koji im je trenutni projekt i ponuditi svoje usluge.

 

PRIMJER OTVORENE MOLBE ZA POSAO

 

Greške koje ubijaju molbu

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Molba je vaš prvi kontakt s poslodavcem, a znate da je prvi dojam teško promijeniti. Izbjegavajte ove greške kada pišete molbu za posao:

 

 1. Slanje iste molbe na sve oglase

Obraćate se konkretnom poslodavcu i morate pokazati da razumijete s kim komunicirate. Nemojte nikada jedan primjerak molbe slati na nekoliko različitih oglasa! Potražite informacije o tvrtki na čiji se oglas javljate, dobro proučite kakvog kandidata traže (piše u oglasu) i u molbi objasnite što vas je motiviralo da im se javite.

 

 1. Započinjanje molbe sa „Poštovani“, iako se zna kome je namijenjeno

Ako vam je poznato ime osobe koja prima molbe, pismo svakako započnite oslovljavanjem te osobe. Ako vam je iz oglasa za posao poznato ime vlasnika tvrtke, naslovite molbu na njega (npr. Poštovani gospodine Horvat). Ovo je zaista sitnica, a može učiniti veliku razliku jer će u moru molbi biti pravo osvježenje sve one, koje se obraćaju konkretnoj osobi.

Druga je opcija da nazovete tvrtku i zamolite informaciju tj. ime i prezime osobe na koju biste naslovili svoju molbu.

 

 1. Ne navođenje radne pozicije

Uvijek u molbi navedite radnu poziciju za koju se prijavljujete. Naime, postoji mogućnost da vaše prijave čita jedna osoba koja je zadužena na selekciju kandidata u više natječaja koji su u tijeku. Ako se ne zna za koji ste se natječaj konkretno prijavili, vaša molba završit će u košu za smeće.

 

 1. Neupečatljiv uvod

Prva rečenica mora biti upečatljiva. Nemojte moliti za pažnju, pokažite da ste vrijedni pažnje!

 

 1. Prepričavanje životopisa

Izbjegavajte Copy Paste životopisa. Molba nadopunjava životopis na način da natuknicama iz životopisa daje notu osobnosti.

 

 1. Ja, ja i samo ja

Vaša molba nije vaša autobiografija. Koncentrirajte se na poslodavca i što vi njemu možete ponuditi, a ne što očekujete da on ponudi vama. Maksimalno se oduprite potrebi da u molbi ispričate svoju životnu priču.

 

 1. Generička očekivanja

Želite napredovati, testirati vlastite granice, volite izazove i spremni ste dati 110 % od sebe? U redu…to vas nimalo ne razlikuje od drugih, a zvuči otrcano. Osim toga, to su informacije koje ne govore ništa konkretno o vama i vašim postignućima, a samo zauzimaju dragocjeni prostor.

 

 1. Previše teksta

Kratko i jasno – tako molba treba izgledati i zvučati. Nemojte pisati eseje, poslodavci to nemaju vremena čitati (ili ćete ih uspavati) – neka sve stane na maksimalno jedan list papira.

 

 1. Šale

Duhovitost nije strogo zabranjena, ali budite oprezni. Možete se našaliti ako vam je dobro poznat stil komunikacije u kompaniji ili ako vidite da tvrtka koristi humor na svojim službenim internetskim stranicama. U suprotnom riskirate, jer čak i najbolja šala u pisanoj formi može izgubiti svoj šarm. A da ne pričamo o tome da poslodavac može imati potpuno drugačiji smisao za humor od vas.

 

 1. Pasivan završetak

Obavezno izrazite želju za povratnom informacijom. Iako bi se takva praksa trebala podrazumijevati, ponekad to nije slučaj, stoga nije na odmet da pokažete da vam je stalo.

 

 1. Nepristojnost

Uvijek na kraju poslodavcu možete zahvaliti što je izdvojio vrijeme za čitanje vaše molbe – sigurno će to znati cijeniti.

 

 1. Potpis na kraju

Uz srdačan pozdrav, lijepo je i potpisati se na kraju molbe punim imenom i prezimenom, a možete dodati i svoje zvanje uz potpis.

 

 1. Pripazite na pravopis i gramatiku

Greške se događaju i to je normalno. Ipak, prekontrolirajte tekst nekoliko puta prije nego što ga pošaljete ili, još bolje, zamolite nekog drugog da ga pročita. Što dulje gledamo u vlastiti tekst teže ćemo uočiti propuste, to je normalno.

Posebno pripazite jeste li točno napisali ime osobe kojoj se u molbi obraćate!