Životopis

Špica rada

Izradu ove Internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Životopis ili Curriculum vitae (CV) često je prvi doticaj koji ostvarujete s potencijalnim poslodavcem, a ima za svrhu predstaviti vas nekome tko vas ne poznaje ili nema vremena da vas upozna.

 

OSNOVNA PRAVILA DOBROG ŽIVOTOPISA:

 • mora biti u skladu s natječajem za posao
 • mora biti u skladu s molbom za posao
 • mora sadržavati specifične vještine, znanja i iskustva koji se traže u opisu posla
 • mora sadržavati postignuća a ne samo opise poslova
 • mora bit pregledan jer na žalost dobiva u prosjeku 6 do 20 sekundi u prvom krugu

Nije teško napisati životopis. Na kraju, to je samo neki pregled informacija o vama koji smo svi manje-više sposobni napisati, ali teško je napisati DOBAR životopis koji će vam osigurati poziv za razgovor s poslodavcem.

 

Osnovna pravila pisanja životopisa

____________________________________________________________________________________________________________________________

 

Životopis vas predstavlja kao kandidata sposobnog efikasno i jezgrovito sročiti informacije o sebi – o edukaciji, interesima, vještinama te dosadašnjim postignućima. Forma i izgled svakog životopisa razlikovat će se ovisno o djelatnosti u kojoj radite ili želite pronaći posao, ali postoje neka univerzalna pravila kojih se u svakom slučaju dobro pridržavati.

 

1.Budite konkretni i sažeti.

Pišite u natuknicama, kratko i jasno. Cijele rečenice koriste se prilikom pisanja molbe i sažetka životopisa, ali ne i u samom životopisu.

 

2. Analizirajte poziciju za koju se natječete, izdvojite ključne vještine i iskustvo koje se traži na toj poziciji.

Ovo je apsolutno nužan korak. Životopis treba biti odgovor na zahtjeve pozicije i potrebno je istaknuti iskustva i interese koje i sam poslodavac traži. Dobar životopis trebao bi sadržavati i riječi koje se nalaze u oglasu za posao za koji ste se prijavili.

 

 1. Navedite rezultate/ postignuća koje ste ostvarili kroz određene aktivnosti/iskustvo.

Nije dovoljno samo navesti kako ste radili na nekom poslu i kratki opis tog posla. Bitno je naglasiti što ste ostvarili na tom poslu, kako ste ga unaprijedili, što ste naučili, kako ste se razvili, itd.

 

 1. Koristite snažne, jezgrovite i precizne izraze, bez suvišnog teksta i nepotrebnih informacija

Sve što napišete probajte pročitati iz kuta poslodavca. Kako će netko interpretirati vaše informacije, koliko su bitne za to radno mjesto, u kojoj mjeri će netko željeti upoznati osobu iza tih informacija. Ne zaboravite, jedina svrha životopisa je da vam omogući sljedeći korak u procesu, odnosno da vas pozovu na testiranje ili intervju za posao.

 

 1. Važne informacije moraju biti na prvom mjestu

Da imate 150 životopisa pred sobom (i još puno posla, osim čitanja tih životopisa), kako biste ih pregledavali? Recimo da svakom životopisu možete posvetiti 6 do 20 sekundi. Što vam je najvažnije? Koje biste informacije odmah željeli uočiti?

Bitne stvari uvijek moraju biti na prvome mjestu. Na primjer, relevantno radno iskustvo ili popis stranih jezika koje govorite. Redoslijed informacija u životopisu ponekad ćete izmijeniti, ovisno o oglasu na koji se prijavljujete. Općenito govoreći, što više radnog iskustva imate, to je obrazovanje manje važno, odnosno pada u drugi plan.

Ne zaboravite, što više bespotrebnih informacija imate, to je manja šansa da će one kvalitetne doći do izražaja.

 

 1. Životopis napišite na jednoj do tri stranice

Svakako pokušajte ne razlomiti životopis na više stranica, naročito ako imate ispod pet godina radnog iskustva. Razlozi su brojni a najvažniji su sažetost, jednostavnost, preglednost.

 

 1. „Razlomite“ tekst.

Poslodavci ne provedu puno vremena čitajući naše životopise, stoga izbjegavajte velike odlomke. Ključ je u tome da informacije formatirate na način da ih je lako „skenirati“ te da čitatelju pažnju privuku vaši poslovni ciljevi, kvalifikacije i postignuća.

 

 1. Ne koristite otkačeni font i boje.

Zamislite da ste primili 150 životopisa koje morate pročitati. Kakav biste font priželjkivali? Vjerojatno nešto vrlo jednostavno, sažeto i pregledno, kako biste u što kraćem roku mogli pročitati što više korisnih informacija.

Ako se prijavljujete za kreativan posao (npr. grafički dizajn) možete se poigrati izgledom svog životopisa, ali imajte na umu da je i u ovom slučaju informacija važnija od izgleda i ne smije pasti u drugi plan.

Koristite bijelu podlogu (ili papir). Držite se crne boje slova. Što se tiče fonta, najbolje je ostati pri klasicima kao što su Arial, Calibri, Georgia, Tahoma ili Times New Roman.

Veličina fonta neka bude 10 – 12 (10 za sve informacije, 12 za bitne informacije kao što su vaše ime i prezime, zvanje, dosadašnja zanimanja).

 

 1. Ne koristite zamjenice (ako nije nužno) 

U životopisu nikada ne biste trebali pisati u trećem licu jer svi znaju da ste životopis pisali vi sami (osim ako ste koristili usluge tvrtki koje se profesionalno bave pisanjem životopisa).

Umjesto toga, pišite životopis u prvom licu i nemojte uključivati zamjenice jer su to samo dodatne riječi koje vam ne trebaju i zauzimaju dragocjen prostor u životopisu.

 

 1. Izražavajte se profesionalno

Nemojte koristiti stručne kratice, osim ako niste sigurni da će životopis čitati osoba koja ih u potpunosti razumije.

Ipak, koristite stručne izraze kako biste opisali svoje dosadašnje poslove ili postignuća i pritom se držite standardnog hrvatskog jezika (npr. ne dućan, već trgovina; ne kompjutor, već računalo i sl.)

 

 1. Odaberite prikladan predložak

Danas se životopis obično šalje putem online prijave na oglas. Odaberite PDF dokument, osim ako poslodavac ne zahtijeva drugačije. Neke tvrtke već u oglasima za posao navode u kojem formatu žele primiti životopis.

Dokument nazovite punim imenom i prezimenom te nazivom koji pobliže označava o kojem je točno dokumentu riječ. Primjerice „MarijaHorvat-zivotopis“ „MarijaHorvat-motivacijsko pismo“ ili „MarijaHorvat-preporuka“.

Obratite pažnju i na vrijeme dokumenta. Kako na svakom dokumentu osim naziva, možete vidjeti i datum kada je dokument napravljen, ne bi bilo baš profesionalno s vaše strane da pošaljete potencijalnom poslodavcu životopis star nekoliko godina.

Svaki poslodavac mora imati dojam da je životopis namijenjen i pisan isključivo njemu, stoga obratite pažnju i na ovaj detalj.

 

 1. Redovito ažurirajte životopis

Čak i ako ste već dulje vrijeme nezaposleni, vašem životopisu sigurno će dobro doći „tretman uljepšavanja“. Možda ćete s vremenom neke informacije iz životopisa odlučiti trajno izbaciti. Ili ste pročitali koristan savjet i zaključili da neke stvari jednostavno ne morate navesti u životopisu. Možda ćete htjeti promijeniti izgled životopisa ili ste pronašli odličan novi obrazac koji puno bolje ističe informacije koje su bitne.

Imajte na umu da ništa (dizajn, font, vaša kreativnost) ne smije zasjeniti informacije koje ste naveli. Sadržaj je uvijek najvažniji. Sve ostalo je plus, ali neće biti presudno.

 

Sadržaj dobrog životopisa

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Pisanje životopisa nije puko nabrajanje podataka, već treba imati svoju „glavu i rep“ te birani rječnik. Iz životopisa mora biti vidljiv trud koji ste uložili u njegovo sastavljanje. Kako biste postigli da vaš životopis uvjeri poslodavca da vas pozove na intervju, on mora biti profesionalan, pregledan i jasan te sadržavati sljedeće informacije:

 

 1. Osobni podaci        

Osobni podaci sadrže sljedeće:

 • Ime i prezime
 • Adresa
 • Telefonski broj
 • Mail adresa

Navedite samo jedan telefonski broj. Mail adresa mora biti službena, dakle, mora sadržavati vaše ime i prezime.

Informacije o bračnom statusu, broju djece, nacionalnosti i sl. ne navode se u životopisu.

 1. Sažetak životopisa

U slučaju da vaš životopis ima više stranica, na početku životopisa obavezno napišite sažetak. U sažetku životopisa navedite svoje ključne vještine, kompetencije i postignuća (ključne, ne sve). Na taj način poslodavcu dajete kontekst u kojem će promatrati ostale informacije u životopisu (popis i opis poslova koje ste radili). Osim toga, vaš životopis se pomoću ovih ključnih riječi može lakše probiti kroz selekciju životopisa.

 

 1. Radno iskustvo

Radno iskustvo navodite u obrnuto kronološkom redu (sadašnje zaposlenje, pa redom prema prvom zaposlenju). Navedite točan naziv tvrtke, mjesto, točan period u kojem ste radili (mjesec i godina), kratak opis tvrtke, poziciju na kojoj ste radili, te kratak opis zaduženja.

Opis posla mora biti prilagođen poziciji za koju aplicirate, stoga naglasite iskustvo. U radno iskustvo navedite i honorarne poslove koje ste radili ukoliko su relevantni za poziciju s opisom posla, a ukoliko nisu, barem kao dokaz vašeg dodatnog angažmana (ukoliko ima smisla obzirom na poziciju za koju aplicirate).

Ispod svakog radnog iskustva koje ste naveli pojasnite kako ste doprinijeli pojedinim projektima i koje ste inicijative pokrenuli.

Ne morate navoditi razlog prestanka radnog odnosa (to možete istaknuti u molbi, ukoliko mislite da je potrebno).

Nije potrebno navoditi vrstu ugovora koju ste potpisali prilikom sklapanja radnog odnosa

 

 1. Svaki posao podijelite na odgovornosti i ključna postignuća

Ispod naziva svakog radnog mjesta ukratko opišite odgovornosti koje ste imali, a zatim u natuknicama (jedno ispod drugog) pobrojite svoja najrelevantnija postignuća. Pritom nemojte navoditi više od tri do pet postignuća.

Postignuća ćete najbolje prezentirati ako ih brojčano izrazite. Možete govoriti o postotcima, vremenskom periodu u kojem ste nešto uspješno obavili, završetku zadatka prije zadanog roka, povećanju prometa, prihoda, posjećenosti, broju novih klijenata, događaja koje ste organizirali itd.

Ukoliko je u natječaju naglasak na vještinama, svaku navedenu potkrijepite nekim postignućem, konkretnim primjerom koji će biti dokaz da određenu vještinu zaista posjedujete (inače ne biste mogli ostvariti postignuće koje ste upravo naveli).

Kad god je moguće, slijedite pravilo prema kojem koristite strukturu rečenice po principu “rezultati temeljem akcije”. Primjerice, prvo istaknite rezultat koji ste ostvarili, a zatim navedite na koji ste način to postigli.

 

 1. Obrazovanje

Ne zaboravite na prvome mjestu istaknuti svoje zvanje.

Informacije navodite obrnutim redom – od novijih prema starijim informacijama. Ako ste završili srednju školu, ne navodite podatak o završenoj osnovnoj školi. Ako ste završili fakultet, ne navodite informacije o srednjoj školi. Fakultet koji niste završili nemojte navoditi.

Obrazovanje navedite na kraju životopisa (osim u slučaju da nemate radnog iskustva). Iako različite forme životopisa obrazovanje izdvajaju na prvo mjesto (npr. Europass), to ne mora biti pravilo, posebno ukoliko imate pet ili više godina radnog iskustva. Vaše radno iskustvo i vještine s godinama postaju važnije od vašeg obrazovanja.

 

 1. Strani jezici

Ukoliko ste jezik završili u nekoj od škola za strane jezike, navedite stupanj koji ste položili, ima škole i godinu stjecanja certifikata.

Stupanj znanja stranog jezika koji ste učili tijekom školovanja možete opisati kroz tablicu samoprocjene navedenu u primjeru Europass životopisa.

Nemojte navoditi tečajeve koje ste započeli, a niste završili.

 

 1. Računalna znanja i vještine

Ukoliko imate ECDL diplomu, dovoljno je navesti samo nju te ime škole u kojoj ste certifikat stekli kao i godinu stjecanja certifikata.

U svim ostalim slučajevima ovdje ćete navesti poznavanje programa/aplikacija kojima se služite, vodeći računa da ne pišete nazive u kraticama jer životopis može čitati osoba koja nema vaše informatičko znanje ili uopće nije te struke.

Stupanj u kojem se služite pojedinim programima možete opisati kroz tablicu samoprocjene navedenu u primjeru Europass životopisa.

 

 1. Društvene mreže

Ukoliko imate LinkedIn profil možete priložiti link.

Facebook profil nemojte isticati, osim ukoliko vam ne služi za prezentaciju radova koji su vezani uz posao na koji se prijavljujete. Isto vrijedi i za Twitter profil.

Ako pišete blog, navedite adresu ukoliko je tematika bloga vezana uz posao na koji se prijavljujete.

 

 1. Preporuke 

Nemojte navoditi da je „preporuka dostupna na zahtjev“ već je radije odmah priložite u prijavi na oglas (ukoliko je imate) ili navedite podatke osobe koja vas preporuča (ime, prezime, funkciju/zanimanje i broj telefona)

Kada navodite kontakt podatke osobe koja vas preporuča, imajte na umu da morate imati pristanak te osobe. 

 

 1. Nagrade i priznanja

Dobro ih je navesti čak i kada nisu direktno vezane uz posao za koji se natječete (naravno, ukoliko to u svakoj pojedinoj situaciji ima smisla) jer vas one uvijek prikazuju u lijepom svjetlu.

 

11. Vozačka dozvola

Dovoljno je navesti samo „B kategorija“ ili neka druga kategoriju ukoliko je to slučaj.

 

 1. Osobni interesi

Ovdje možete navesti sve ono što vas zanima u slobodno vrijeme. To može biti čitanje stručne ili literature na stranom jeziku ili pohađanje tečaja slikanja, radionice za izradu shabby chic namještaja, sport kojim se bavite – uglavnom, sve ono što može dočarati da kvalitetno i aktivno provodite svoje slobodno vrijeme.

Hobi sam po sebi možda nije toliko važan, koliko je važna poruka koju šalje: da ste disciplinirani, uporni, aktivni, kreativni…sve su to kvalitete koje ne morate posebno nabrajati jer će biti vidljive iz vašeg životopisa. Treba li uopće naglašavati da “gledanje TV-a” i “igranje igrica na računalu” ne spadaju pod “hobi” u ovom smislu?

 

ZA KRAJ

Nakon što ste sastavili prvi nacrt teksta ponovno proučite tekst oglasa i provjerite jeste li izostavili informaciju o nečemu što je navedeno u uvjetima oglasa. Ukoliko ste nešto izostavili jer ne odgovara točno uvjetima oglasa imajte spreman odgovor kojim ćete na intervjuu pojasniti kako unatoč nezadovoljavanju tog konkretnog uvjeta predstavljate kvalitetnog kandidata za poziciju.

Važno! 

U životopisu nemojte iznositi neistinite, netočne ili nepotpune informacije. Sve informacije koje navedete lako se mogu provjeriti. Budite iskreni i vjerujte u sebe!

 

PRIMJERI ŽIVOTOPISA:

EUROPASS ŽIVOTOPIS

MOŽE I NA OVAJ NAČIN

PRIMJERI KREATIVNIH ŽIVOTOPISA

 

Kako napisati životopis bez radnog iskustva?

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ne, nije u pitanju nemoguća misija. Samo slijedite ove savjete:  

 

 1. Razlikujte radni staž i radno iskustvo

Radni staž pojam je koji se usko veže uz radno iskustvo evidentirano u radnoj knjižici. Za razliku od toga, radno iskustvo je širi pojam koji obuhvaća sve poslove koje ste ikada u životu radili. Pa tako i radni staž.

Dakle, jeste li radili preko student servisa ili neki od honorarnih poslova? Jeste li pomagali u obiteljskom poduzeću ili možda davali instrukcije? Doslovno bilo kakva aktivnost, koliko god vam se činila beznačajno. Probajte razumjeti koje ste vještine koristili kod obavljanja tih aktivnosti? Npr. davanje instrukcija razvija vještine prezentacije s razumijevanjem gradiva, strpljenje, odgovornost za uspjeh i slično.

Ako nemate nikakvog radnog iskustva, naglasak u životopisu mora biti na vašim znanjima, vještinama, kompetencijama, interesima i tome kako ih možete dokazati. Posebno se tu ističu volonterska iskustva, tečajevi, edukacije, projekti, radionice, školske aktivnosti, Erasmus razmjene i praksa. Istaknite svoje školovanje i sve ostale nagrade i postignuća koja će vas razlikovati od ostalih kandidata.

 

 1. Osobni profil (Sažetak)

U nedostatku radnog iskustva možete navesti nekoliko osnovnih informacija o sebi, u obliku kratkih i jasnih rečenica, bez pretjeranih nabrajanja i kićenih izraza. Ovdje možete objasniti koje vas područje rada zanima, kakve vještine posjedujete, a smatrate ih prednostima u obavljanju tog konkretnog posla. Ovo ne mora biti dugačko poglavlje, dvije do tri rečenice bit će sasvim dovoljne.

Npr. započnite sa zvanjem koje ste stekli i navođenjem škole ili fakulteta koji ste završili, te koje smjerove. Navedite prosjek ocjena ako je bio posebno dobar. Zatim možete naglasiti koje vas stručno područje posebno zanima i na kojoj biste (početničkoj) radnoj poziciji voljeli započeti graditi svoju karijeru. Istaknite nekoliko osobnih vještina koje posjedujete, a koje su korisne u obavljanju tog posla. Budući da su osobne vještine apstraktne i ponekad graniče s frazama (npr. timski rad) svedite ih na najmanju moguću mjeru. Dvije do tri kvalitete bit će sasvim dovoljne.

 

 1. Obrazovanje

U nastavku možete istaknuti smjer za koji ste se opredijelili te pobrojati nekoliko kolegija odslušanih na tu temu (koji ujedno pokazuju da ste savladali teoriju u području koje je interesantno vama, ali i vašem potencijalnom poslodavcu).

Ovdje možete istaknuti i naziv svog diplomskog rada, ukoliko tematski odgovara području ili poslu koji biste željeli raditi u budućnosti.

 

 1. Poslovi, praksa, volontiraje 

U nedostatku radnog iskustva možete istaknuti neke druge aktivnosti koje ste imali prilike raditi.

To može biti sudjelovanje u različitim školskim ili studentskim događanjima vezanim uz aktivnosti u školi/fakultetu ili iskustvo koje ste stekli volontiranjem i sl. Nabrajanjem takvih iskustava možete navesti i konkretne vještine koje ste usavršili ili izgradili prilikom obavljanja tog posla.

Ako ste tijekom školovanja imali (obaveznu) praksu naglasite što ste radili, kada i gdje. Ako je moguće, zamolite preporuku osobe kod koje ste odradili praksu.

Ukoliko zaista nemate nikakvog radnog iskustva, izostavite ovu rubriku.

Nemojte izmišljati informacije kako biste povećali količinu teksta u životopisu. Nedostatak ove rubrike možete nadomjestiti na način da prilikom pisanja molbe za posao ili definiranjem osobnih ciljeva u uvodnom Osobnom profilu istaknete koje vas radno mjesto zanima i zbog čega.

 

 1. Dodatna edukacija

Tečajevi, seminari, projekti. Navedite točan naziv, kratak sadržaj ukoliko ga je teško naslutiti iz samog naziva, period održavanja i naziv institucije. Čak i tečajevi ili seminari koji nemaju direktnu vezu s pozicijom za koju aplicirate bitan su podatak o vama jer svjedoče o vašoj angažiranosti i širini interesa.

 

 1. Aktivnosti u slobodno vrijeme

Ako želite dodati notu osobnosti, ovdje možete navesti hobi kojim se bavite – to je posebno poželjno ukoliko je hobi koristan za posao na koji se javljate (npr. ako se želite baviti novinarstvom, sigurno će biti prednost što vam je hobi fotografiranje).

 

 1. Preporuke

Najkonkretniji dokaz radnog iskustva koje nije evidentirano u e-radnoj knjižici je – preporuka.

Stoga, ako ste volontirali ili radili kao honorarac, po završetku svog angažmana obavezno zatražite preporuku tvrtke ili institucije (npr. volonterskog centra) u kojoj ste stekli radno iskustvo i priložite je kao dokaz u natječajnoj dokumentaciji.

Također, ukoliko ste se iskazali kroz pojedine kolegije, svakako zamolite profesore da vam sastave kratku preporuku. Preporuka jednog ili dva profesora iz područja kojim biste se željeli baviti u budućnosti bit će više nego dovoljna.

Pod preporukama je, uz odobrenje osobe koja vas preporuča, dovoljno navesti njeno ime i prezime, funkciju i mjesto rada (škola/fakultet) te kontakt – broj mobitela ili mail adresu.

Izuzetno je važno da osobu, koja vas preporuča, tražite dozvolu za objavu kontakt podataka!

 

Napomene:

Kada pišete svoj prvi životopis nemojte pretjerivati s količinom informacija. Sve što stane na jedan list papira sasvim je dovoljno.

Životopis se stalno mijenja i dopunjava. To znači da forma, koja vrijedi za vaš prvi životopis, prestaje biti poželjna u trenutku kada steknete prvo radno iskustvo. Jednom kada ćete biti u prilici navesti nešto u rubrici Radno iskustvo, bit će vrijeme da rubriku Obrazovanje pojednostavite tj. izbacite iz nje smjerove koji ističu vaše područje interesa, temu diplomskog rada, pa čak i studentsku praksu. Preporuku profesora zamijenit će preporuka poslodavca.