Pokretanje posla

Špica rada

Izradu ove Internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Svi oni koji žele pokrenuti vlastiti, legalan, posao, trebali bi znati koji oblik poslovnog subjekta žele pokrenuti, osnovati, to jest koji poslovni oblik najviše odgovara osnivaču ili skupini osnivača.

Prije pokretanja i registracije poslovnog subjekta najbolje se je posavjetovati sa iskusnim knjigovođom u nekom knjigovodstvenom servisu, poreznikom u poreznoj upravi ili voditeljem Špice rada, u jednom od naših Klubova za zapošljavanje u Bjelovaru ili Daruvaru.

U svakom slučaju ne žurite sa odlukom. Detaljno se raspitajte i dobro razmislite koji oblik poduzetništva je najpovoljniji za vaš novi posao. Svaka greška kasnije se teško ispravlja i iziskuje dodatne troškove, koji nisu beznačajni.

Poslovni subjekta razlikuje se po: obliku vlasništva, broju osnivača, osnivačkom pologu, vođenju knjigovodstva, broju zaposlenih i možda najvažnije odgovornosti osnivača to jest vlasnika.

Osim obrta, j.d.o.o. ili d.o.o., tu su još i udruge, zadruge te još neki rjeđi oblici poslovnih subjekata, a preko nekih od njih se može voditi pristojan business bez plaćanja nekih davanja i doprinosa koji inače prate poslovanje preko tvrtke.

Na našim stranicama spomenut ćemo i pojasniti razlike onih najčešćih:

– obrt

– jednostavno društvo sa ograničenom odgovornošću – j.d.o.o.

– društvo sa ograničenom odgovornošću – d.o.o.

– udruga

– zadruga